ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ : Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Category: Uncategorized

ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ:Ενημέρωση εκπαιδευτικής κοινότητας για πρωτοβουλίες συγχώνευσης των κρατικών πανεπιστημίων

Η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ καταδικάζει έντονα κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της αυτονομίας του ΤΕΠΑΚ

Η Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου  Κύπρου έχει αποστείλει στα μέλη της καθώς και στους φοιτητές την ακόλουθη επιστολή, με την οποία εκφράζει τη διαφωνία της σε πρόταση για ενοποίηση των τριών κρατικών πανεπιστημίων. Αναφέρει στην επιστολή της:

«Αγαπητοί συνάδελφοι
Η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ έχει πληροφορηθεί (και κατόπιν έχει διασταυρώσει/επιβεβαιώσει) ότι πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις αντικείμενο των οποίων ήταν η «ενοποίηση» των τριών κρατικών πανεπιστημίων κάτω από ένα «ομόσπονδο» πανεπιστήμιο, το οποίο θα διοικείται από κοινό Συμβούλιο.
Στην πρώτη συνάντηση προσκλήθηκαν και παρέστησαν μόνο το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.  Το θέμα της συνάντησης ήταν η προσφορά εξ αποστάσεως μαθημάτων από τα Κυπριακά πανεπιστήμια.  Ωστόσο το αντικείμενο της συζήτησης πόρρω απείχε από το θέμα που ανακοινώθηκε και αφορούσε την ενσωμάτωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κάτι το οποίο διέρρευσε εδώ και καιρό.
Κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Παιδείας στη δεύτερη συνάντηση κλήθηκε και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Διοίκησης. Στην τρίτη συνάντηση αποφασίστηκε η διεύρυνση της εκπροσώπησης με τη συμπερίληψη και των διευθυντών διοίκησης των τριών πανεπιστημίων.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ΤΕΠΑΚ κατόπιν πρόσκλησης των Πρυτανικών μας αρχών.
Το «ομόσπονδο» πανεπιστήμιο θα εκπροσωπεί διεθνώς την Κύπρο στους διάφορους πίνακες αξιολόγησης και το επιχείρημα που προβάλλεται από τους θιασώτες της ιδέας αυτής είναι ότι αυτό θα κατατάξει το «ομόσπονδο» πανεπιστήμιο σε ψηλότερη θέση στους διεθνείς πίνακες κατάταξης.  Επιπλέον, προβάλλεται το επιχείρημα ότι θα επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας  και ότι η ύπαρξη ενός μόνο Συμβουλίου θα καταστήσει πιο παραγωγική τη διοίκηση. Την ίδια στιγμή προβάλλεται και το επιχείρημα ότι η ύπαρξη τριών Συγκλήτων θα διαφυλάξει την «αυτονομία» των Πανεπιστημίων.
Όσον αφορά το διοικητικό προσωπικό, σοβαρό προβληματισμό εγείρει η εμπλοκή των τριών Διευθυντών Διοίκησης και Οικονομικών των τριών Πανεπιστημίων.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν έγινε καμία ενημέρωση της Πανεπιστημιακής κοινότητας της Κύπρου για το αντικείμενο των συναντήσεων αυτών, τουναντίον, αυτές φαίνεται να έγιναν με παραπλανητική θεματολογία που εγείρει εύλογα ερωτήματα όσον αφορά τις προθέσεις και τους στόχους.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι συναντήσεις αυτές συμπίπτουν χρονικά με τις συζητήσεις για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των πανεπιστημίων στην Κύπρο.  Είναι πρόδηλο ότι επιχειρείται η δημιουργία τετελεσμένων.  Η ηγεσία του Πανεπιστημίου μας έχει την ευθύνη να ενημερώνει την πανεπιστημιακή μας κοινότητα και με κανένα τρόπο να μη συμμετέχει σε συζητήσεις που υποσκάπτουν τα θεμέλια της αυτονομίας του ΤΕΠΑΚ.
Η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ καταδικάζει έντονα κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της αυτονομίας του ΤΕΠΑΚ, σε υπαγωγή του σε διοικητικές δομές υπό την ηγεσία παραγόντων που η ίδια έχει καταδικάσει πάμπολλες φορές για το άκρως επικίνδυνο όραμά τους για τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, και εν τέλει στην συγχώνευση και μαρασμό των ακμάζουσων σχολών του.
Σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθούμε παράγοντες που έχουν έμπρακτα αποδείξει ότι θέτουν το υλικό και τα νούμερα πάνω από το προσωπικό και τους φοιτητές να έχουν ρόλο στις σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις που αφορούν στο ακαδημαϊκό όραμα του προοδευτικού και καινοτόμου Πανεπιστημίου μας. Δε θα ανεχθούμε το εταιρικό όραμα πανεπιστημιακής διακυβέρνησης που προτάσσει η διοίκηση του Πανεπιστημίου Κύπρου και πολιτικοί κύκλοι (αλλά καταδικάστηκε από σχεδόν σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΚ) να αποτελέσει και πρόταση στρατηγικού σχεδιασμού για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο.
Το Πανεπιστήμιό μας με τις δικές του δυνάμεις  κατάφερε να κατατάσσεται στα πρώτα 500-700 πανεπιστήμια του κόσμου μέσα σε 8 μόλις χρόνια λειτουργίας και με προϋπολογισμό επιβίωσης από το 2012 και μετά. Ενδεικτικό της δυσκολίας ενός τέτοιου επιτεύγματος είναι ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου χρειάστηκε περίπου 25 χρόνια και διπλάσιο από το ΤΕΠΑΚ ετήσιο προϋπολογισμό.
Οι επιτυχίες του Πανεπιστημίου μας βασίστηκαν κυρίως στο άριστο εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό του και στους φοιτητές του. Βασίστηκαν επίσης και στις σημαντικές διαφοροποιήσεις του από τις παραδοσιακές ανελεύθερες και συντηρητικές ακαδημαϊκές προσεγγίσεις (π.χ., όσο αφορά στο καθεστώς εργοδότησης του ακαδημαϊκού προσωπικού) που κράτησαν για πολλά χρόνια πίσω την ανώτατη εκπαίδευση μας. Μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο πιο ψηλά μπορεί να φτάσει το ΤΕΠΑΚ αν αφεθεί να χαράξει την πορεία του αυτόνομο και ισχυρό.
Θεωρούμε ότι οι Πρυτανικές αρχές του ΤΕΠΑΚ έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν άμεσα την Πανεπιστημιακή κοινότητα για το περιεχόμενο των συναντήσεων. Επιπλέον, αναμένουμε ότι θα δηλώσουν τη θέση τους
ξεκάθαρα ως προς το θέμα αυτό και θα διασφαλίσουν ότι οι όποιες συζητήσεις συνεργασίας με τα άλλα πανεπιστήμια θα περιοριστούν στην συνεργασία για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Επίσης αναμένουμε ότι σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα συνδράμουν στην ανάσχεση των σχεδιασμών για την απορρόφησή του Ανοικτού από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 Δ.Σ. ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ»

Χρηματοδότηση ΠΚ και ΤΕΠΑΚ από την Ευρωπαική Επιτροπή

Κάποιοι έχουμε κουραστεί να ακούμε τον Πρύτανη του ΠΚ να λέει ότι το πανεπιστήμιο του έχει εξασφαλίσει το 70+% των ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων στην Κύπρο, ότι δήθεν το ΠΚ έχει το 90% των διεθνών αναφορών (citations), ή ότι δήθεν η Σχολή Μηχανικής έφερε 20 εκ Ευρώ σε χρηματοδοτήσεις μόνο πέρσι.

https://archive.philenews.com/el-gr/top-stories/885/155500/apodesmefsi-kondylion-gia-to-panepistimio-kyprou-apofasise-i-epitropi-paideias

“Περαιτέρω ανέφερε ότι 72% τον ερευνητικών προγραμμάτων που ήρθαν στην Κύπρο ήρθαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου που κατέχει το 90% των διεθνών αναφορών. “

θα ήθελα να συνεισφέρω στη συζήτηση με τις ακόλουθες στατιστικές. Στoυς πιο κάτω συνδέσμους θα βρείτε αριθμούς που αφορούν στην προσέλκυση κονδυλίων από ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαικής Επιτροπής (FP7, Horizon2020, etc). Αυτά τα προγράμματα, αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης για τα ερευνητικά ιδρύματα της Κύπρου. Ενδεικτικά το ΙΠΕ το 2013 δεν έδωσε πολύ περισσότερα απο 2 εκ σε οργανισμούς και εταιρείες της Κύπρου. Αντίθετα η Επιτροπή χρηματοδότησε μόνο το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου με 8+ εκατομμύρια μέσα στο 13.

Τα ποσά από την Επιτροπή εξασφαλίζονται μέσα από πολύ ανταγωνιστικές διαδικασίες και τα ποσά που κάθε ίδρυμα εξασφαλίζει σε ένα βαθμό αντικατοπτρίζουν την ποιότητα της έρευνάς του.

Να σημειώσω πως η ποιότητα έρευνας δεν διαπιστώνεται μόνο από τη χρηματοδότηση. Έχει ίσως δωθεί η λάθος εντύπωση προς την κοινωνία πως όποιος ακαδημαϊκός δεν “τρέχει” πολλά ερευνητικά πρόγραμματα είναι ακαμάτης και ότι όποιος τρέχει είναι ο κορυφαίος ερευνητής.

Οφείλουμε να εξηγήσουμε ότι οι ερευνητικές χρηματοδοτήσεις δεν είναι ο σκοπός, αλλά το μέσο. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι το ΠΚ και το ΤΕΠΑΚ μαζί δεν έφεραν πέρα των 25 εκ σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαικής Επιτροπης τη στιγμή που ο προυπολογισμός τους ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια από το 2009 μέχρι σήμερα, γίνεται πρόδηλο ότι δίνεται η έμφαση στη λάθος μετρική.

Δεν μπορούν ούτε και πρέπει τα Πανεπιστήμια να πληρώνουν με τα Ευρωπαικά προγράμματα πίσω την κοινωνία που τα χρηματοδοτεί. Στο κάτω κάτω και τα ευρωπαικά προγράμματα, χρηματοδοτούνται εν μέρει και από τον Κύπριο φορολογούμενο.

Ο καλύτερος τρόπος για να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, είναι με υψηλού επιπέδου έρευνα και με εξαιρετική διδασκαλία. Ο Κύπριος φορολογούμενος έχει δικαίωμα να ενημερώνεται για το πως ακριβώς η έρευνά μας συνεισφέρει στην ανάπτυξη της επιστήμης και τη βελτίωση της κοινωνίας μας.

Δημοσιεύουμε στα κορυφαία περιοδικά/συνέδρια του τομέα μας; Συμμετέχουμε σε μεταφορές τεχνογνωσίας προς τη βιομηχανία και την οικονομία γενικότερα; Δημιουργούμε νεοφυείς εταιρείες βασισμένες στην έρευνά μας; Παράγουμε φοιτητές που μπορούν να διακριθούν στον τομέα τους και με τη σειρά τους να συνεισφέρουν στην επιστήμη και την οικονομία μας;

Παρ’ολα αυτά, το μέγεθος της ερευνητικής χρηματοδότησης (ειδικά αν αυτή προέρχεται μέσα από διεθνείς ανταγωνιστικές διαδικασίες) έχει ισχυρή συσχέτιση με την ποιότητα του Πανεπιστημίου/Σχολής/Τμήματος. Εξάλλου,αυτές οι χρηματοδοτήσεις είναι που εξοπλίζουν τους ακαδημαικούς με τα κατάλληλα εργαλεία για να παράξουν το πιο πάνω έργο.

Για αυτό ας δούμε τι λεεί η ιστοσελίδα που παρουσιάζει ενδελεχώς τα στοιχεία χρηματοδότησης για το ΠΚ και το ΤΕΠΑΚ:

http://www.researchranking.org/?action=partner&p=dJHv

Αν κάνετε scroll κάτω στη σελίδα θα δείτε.
2014-01-01 Innovative Reuse of All Tyre Components in Concrete ANAGENNISI participant 3.119.689 17

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το ερευνητικό πρόγραμμα Αναγέννηση που το 2014 εξασφάλισε χρηματοδότησε 3119Κ Ευρώ που θα αξιοποιηθούν μεσα στα επόμενα 3.5 χρόνια. Έχει 17 συνεταίρους ιδρύματα, άρα η χρηματοδότηση που εξασφάλισε το ΤΕΠΑΚ τα έτη 2013-14 είναι περίπου 3119/17Κ Ευρω = 183000 Ευρώ. (Για την ακριβεια το ΤΕΠΑΚ εξασφάλισε παραπάνω από 200Κ για αυτό το πρόγραμμα, αλλά οι αριθμοί για τους σκοπούς αυτής της ανάλυσης είναι προσεγγιστικοί.)

Κάνοντας το ίδιο και για τα υπόλοιπα προγράμματα που εξασφάλισε το ΤΕΠΑΚ το 13 και το 14 βγάζουμε
3119/17 + 2498/18 + 8746/20 + 3635/10 + 3719/14+3089/8+1360/6 = 2001K Euro ~= 2 εκατομμύρια Ευρώ.

Για το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχουμε:
http://www.researchranking.org/?action=partner&p=dgEh
1440 + 3320/9 + 327 + 3740/10 + 50 +2797/8 + 254 + 112 + 2200 + 100 +6569/12 + 3971/10 = 6520K Euro

Δηλαδή ολόκληρο το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου εξασφάλισε 2 εκ. Ευρώ τα έτη 2013-2014 και το Πανεπιστήμιο Κύπρου 6.5 εκ.

Επίσης πάνω από 5 εκ. εξασφαλίστηκαν μέσα στο 13-14 από άλλους ερευνητικούς οργανισμούς και εταιρείες στην Κύπρο. (2 εκ. περίπου μόνο από το Ινστιτούτο Κύπρου.) Δηλαδή στο έτος 13 και στις αρχές του 14 το ΠΚ δεν εξασφάλισε περισσότερο από το 50% των ανταγωνιστικών Ευρωπαικών χρηματοδοτήσεων.

http://www.researchranking.org/index.php?action=country&country=CY&year=2012

Το ΤΕΠΑΚ κατάφερε να έχει το ~1/3 της χρηματοδότησης του ΠΚ ενώ έχει συστηματικά τη μισή κρατική χορηγία (2012/UCY: 76 εκ, 2013/UCY: 66,5 mil, 2013/CUT:34,3 mil), 114 εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ και 70 ενταγμένα έναντι 400+ εκλεγμένων στο ΠΚ, και έχει 10 χρόνια ζωής έναντι 24 του ΠΚ.

Όπως ξέρετε, ο συνολικός προυπολογισμός του ΠΚ ήταν 108 εκ το 2013 και μόνο 54 εκ για το ΤΕΠΑΚ.

Αν πάλι συγκρίνουμε μόνο της σχολές Μηχανικής το 2013-14 έχουμε:

Σχολή Μηχανικής ΤΕΠΑΚ:
3119/17 + 8746/20 + 3635/10 + 3719/14 + 3089/8 + 1360/6 = 1862K

Πολυτεχνική ΠΚ:
1440 + 3734/10 + 6569/12 + 3763/10 = 2737K

Πάλι, η Σχολή Μηχανικής του ΤΕΠΑΚ έχει τα μισά χρόνια ζωής και μικρότερο προϋπολογισμό.

Ενδεικτικά, το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών έχει περίπου 10 εκλεγμένα και 10 ενταγμένα μέλη ΔΕΠΜ. Το αντίστοιχο τμήμα στο ΠΚ έχει 16 περίπου εκλεγμένα μέλη. Το τμήμα Μηχανολόγων Μηχ. έχει 6 εκλεγμένα και περίπου 16 ενταγμένα μέλη με το αντίστοιχό του στο ΠΚ να έχει 13 εκλεγμένα μέλη. Το τμήμα Πολ. Μηχανικών έχει 8 εκλεγμένα και 7 ενταγμένα μέλη με το αντίστοιχό του στο ΠΚ να έχει 12 εκλεγμένα μέλη. Η αρχιτεκτονική του ΠΚ έχει άλλους 4 εκλεγμένους.

Δε γνωρίζω τα ακριβή νούμερα που αφορούν στα κόστη λειτουργίας των σχολών. Αυτά ίσως τα γνωρίζει κάποιος συνάδελφος.

Προσωπικά, είμαι κάθετα αντίθετος στην συγχώνευση των δύο Σχολών. Και οι δύο σχολές είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικές ερευνητικά και η Κυπριακή κοινωνία χρειάζεται όλους τους μηχανικούς που μπορούν και οι δύο να παράξουν.

Ταυτόχρονα όμως ήθελα να επιχειρηματολογήσω για το ότι μια ενδεχόμενη συγχώνευση δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να είναι από τη Λεμεσό στη Λευκωσία γιατί: α) κάτι τέτοιο θα σήμαινε το ουσιαστικό κλείσιμο του ΤΕΠΑΚ το οποίο όπως διαφαίνεται και από τα πιο πάνω δεδομένα είναι εξίσου επιτυχημένο με το ΠΚ σαν πανεπιστήμιο, αν όχι περισσότερο; β) δεν υπάρχει λογικά ορθός τρόπος να μπορεί κάποιος να επιχειρηματολογήσει ότι η Πολυτεχνική του ΠΚ είναι σημαντικά μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη από τη Σχολή μας. Ειδικά τώρα, που η Πολυτεχνική του ΠΚ δεν έχει ακόμα δικά της κτήρια στο campus της Αγλαντζιάς.

Ελπίζω αυτές διαπιστώσεις να είναι χρήσιμες και να ρίχνουν φως στη συζήτηση.