Αξιότιμε Πρόεδρε του ΔΗΣΥ, Ως απάντηση σε πρόσφατη ανάρτησή σας στο Twitter (https://twitter.com/AverofCY/status/1017915363567136768), θα ήθελα να επισημάνω τα εξής.
Ιδανικά, τα επιχειρήματα σε σχέση με τη Δημόσια Παιδεία δεν πρέπει να εξαντλούνται σε στείρα και ανειδίκευτη αριθμολογία. Οι δε αποφάσεις πολιτικής πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν επίτευξης συναίνεσης με τους κοινωνικούς εταίρους.
Η αλήθεια δεν αποτυπώνεται σε μια μεθοδολογικά λανθασμένη μέτρηση της PISA. Αναρωτηθήκατε ποτέ αν οι μαθητές μας και το Υπ. Παιδείας δίνουν την πρέπουσα προσοχή στα δοκίμια της PISA; Αναρωτηθήκατε αν το γεγονός ότι οι μαθητές της Σιγκαπούρης και της Φινλανδίας είναι 1 με 2 χρόνια μεγαλύτεροι σε ηλικία από τους αντίστοιχους δικούς μας επηρεάζει τα αποτελέσματα της PISA; Αναρωτηθήκατε γιατί η αντίστοιχη έκθεση της TIMSS δείχνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα;
Η αλήθεια είναι ότι τα δημόσια πανεπιστήμια μας συγκαταλέγονται μεταξύ των τριών κορυφαίων των χωρών που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2004 και μεταξύ των 400 καλύτερων του κόσμου.
Η αλήθεια είναι ότι πολύ μεγάλο μέρος των αποφοίτων των δημοσίων λυκείων μας διεκδικεί με αξιώσεις θέσεις στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε παγκοσμίως από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποφοίτων πολύ καλών πανεπιστημίων.
Ακόμα μια αλήθεια είναι ότι οι μαθητές μας πετυχαίνουν πρωτιές σε διεθνείς μαθηματικές ολυμπιάδες με όλο και αυξανόμενη συχνότητα, απότοκο της εξειδικευμένης καθοδήγησης από εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς.
Όλα τα πιο πάνω θα ήταν αδύνατα χωρίς δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Παιδεία υψηλής ποιότητας. Ας επικεντρωθούμε στο πώς θα βελτιώσουμε περαιτέρω τη Δημόσια Παιδεία, με ορίζοντα το 2030, αντί στη διάλυση του ότι με τόσο κόπο έχει κτιστεί μέχρι σήμερα. Ας επικεντρωθούμε στην αποφυγή λανθασμένων μεταρρυθμίσεων όπως ήταν το Ενιαίο Λύκειο και είναι τώρα οι δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που προτείνει η κυβέρνηση. Ας στοχεύσουμε στην εμβάθυνση τομών που αποδεδειγμένα έχουν φέρει αποτελέσματα όταν εφαρμόστηκαν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.
Μιχάλης Σιριβιανός
Πρόεδρος Συντεχνίας Ακαδημαϊκού Προσωπικού, ΤΕΠΑΚ