Ως εκπρόσωποι των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, αναγκαζόμαστε να τοποθετηθούμε επί ανάρμοστων δηλώσεων της λειτουργού του ΠΚ, κας Ξένιας Κωνσταντίνου.

Η κα Κωνσταντίνου με δηλώσεις της στον Άστρα καταφέρθηκε εναντίον της αξιοπιστίας του ΤΕΠΑΚ ως οργανισμού που διαχειρίζεται Ευρωπαϊκά  Ερευνητικά έργα.

” Ξ. Κωνσταντίνου: Πλήγμα στην αξιοπιστία του ΤΕΠΑΚ το σκάνδαλο” http://dialogos.com.cy/blog/x-konstantinou-pligma-stin-axiopistia-tou-te…

Συγκεκριμένα έχει δηλώσει μεταξύ άλλων: “ενδεχομένως θα πλήξει την οικονομική ευρωστία και το διεθνές προφίλ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου”, και “ενώ ενδεχομένως πρόσθεσε, για τα επόμενα πέντε χρόνια, το ΤΕΠΑΚ να μη μπορεί να διεκδικεί ανταγωνιστικά προγράμματα”.

Αναρωτιόμαστε, ποιος διόρισε την κυρία Κωνσταντίνου σε θέση κριτή της αξιοπιστίας του ΤΕΠΑΚ; Έχουν αυτές οι δηλώσεις εγκριθεί από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κύπρου; Αμφιβάλλουμε καθώς σπανίως λειτουργοί του ΠΚ καλούνται να εκπροσωπήσουν το ΠΚ σε παρόμοια ζητήματα. Ποια είναι λοιπόν η σκοπιμότητα αυτών των δηλώσεων της κας Κωνσταντίνου;

Είναι αυτή η στιγμή για να δέχεται το ΤΕΠΑΚ κακεντρεχή κριτική από το άλλο Δημόσιο Πανεπιστήμιο; Δεν καταλαβαίνει η εν λόγω λειτουργός ότι τα όποια προβλήματα στις διαδικασίες ελέγχου μας είναι ταυτόσημα με τα δικά τους αφού ακολουθούμε σχεδόν τις ίδιες (αν όχι και βελτιωμένες) διαδικασίες με τις αντίστοιχες του ΠΚ;

Η κυρία Κωνσταντίνου οφείλει να κατανοήσει ότι οι γενικεύσεις και απλοποιήσεις της προσβάλλουν όλη την επιστημονική κοινότητα και εκθέτουν την ίδια. Με τις ανεύθυνες δηλώσεις της καταφέρετε με σαφήνια εναντίον ολόκληρου του ακαδημαϊκού προσωπικού ενός Πανεπιστημίου που μέσα σε λίγα χρόνια και παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και ελλείψεις προσωπικού κατάφερε να διακριθεί διεθνώς και να καταξιωθεί στα μάτια της παγκόσμιας ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας. Η καταξίωση τεκμηριώνεται από τις υψηλές θέσεις του σε διεθνής έγκριτες κατατάξεις (μεταξύ των 350 με 500 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου) και το ύψος των ερευνητικών κονδυλίων που έχει εξασφαλίσει. Με χαιρεκακία η κα Κωνσταντίνου προειδοποιεί αυτό το εξαίρετο προσωπικό ότι θα υποστεί 5ετή αποκλεισμό από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Το Πανεπιστήμιο πήρε και παίρνει τα μέτρα του για την χρηστή διαχείριση των προγραμμάτων σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και δε διστάζει να βγάζει στο φως τα όποια ζητήματα κακοδιαχείρισης προκύπτουν. Εισηγούμαστε στην εν λόγω λειτουργό να παραδειγματιστεί από το ΤΕΠΑΚ και να εισηγηθεί αντίστοιχα μέτρα στην υπηρεσία της ώστε να διασφαλιστεί ότι αν προκύψουν παρόμοια προβλήματα στον οργανισμό της, αυτά δεν θα αποσιωπούνται αλλά θα παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Η Συντεχνία ακαδημαϊκου προσωπικού του ΤΕΠΑΚ είναι πάντα στο πλευρό των ερευνητών που με σκληρή δουλειά και αγάπη για τη γνώση προάγουν την Έρευνα και την Καινοτομία στο νησί μας. Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να γενικεύει και να σπιλώνει τη φήμη της άριστης Έρευνας που διεξάγεται στους κόλπους του.

Μιχάλης Σιριβιανός
Πρόεδρος ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ